Nasjonal sikkerhetsmåned 2015

Det er oktober, og det betyr at det som vanlig er Nasjonal Sikkerhetsmåned.

I år har det vært lite fokus på dette i media, så på tampen av måneden tar vi oss litt tid til å tenke på sikkerhet.

Hva kan man gjøre som bruker for å holde sin egen og bedriftens IT miljø sikkert?

Passord: Passord er personlig informasjon som normalt sett aldri skal deles mellom ansatte eller eksterne. En IT administrator vil nesten alltid kunne tilbakestille et passord og trenger derfor ikke dette. Samme passord burde heller ikke benyttes på flere tjenester. De foregår datainnbrudd hver dag over hele verden og på et eller annet tidspunkt er det noen som får tak i ditt passord. Hvis du benytter samme passord sammen med samme epost adresse så står du i fare for at noen benytter dine innstillinger til å ta over kontoen din på enkelte sider. Hvis du har mulighet for 2 faktor så anbefales dette. Ta en titt på NORSiS’ tips til hvordan du skal behandle passord: https://norsis.no/2012/06/passordvett/

Oppdateringer: Et oppdatert system er mindre sårbart. Selv om man har antivirus så hjelper ikke dette om man ikke oppdaterer maskinen sin. Noen bedrifter har systemer for å se til at oppdateringer kommer inn på maskiner, men de fleste små bedrifter gambler på at brukeren gjør dette for de. Dessverre gjør dette at 90% av pc’er i små bedrifter ikke har fått inn oppdateringene sine.
ITstyring.no har systemer som enkelt ser til at maskiner er oppdaterte. Spør oss om dette?

Backup: Alt du gjør på PCen kan forsvinne. Enten ved at en disk kan krasje, maskinen blir stjålet eller mistet. Eller kanskje du får virus som krypterer filer. Ved å ha en god backupløsning så trenger du ikke bekymre deg for at du har mistet noe. En god backup er noe du ikke trenger å tenke på. Den går automatisk. Og det viktigste, at den ikke er lagret på samme plass som maskinen den tar backup fra. Om den går til «skyen» eller bare til en annen adresse i samme by, så er det viktig at backupen lagres på en sikker måte utenfor de samme fire vegger som maskinen er i. Vi har løsningen, spør oss!

Antivirus: Til sist i hverdags sikkerheten har vi Antivirus. Ja du trenger det. Selv om du mener at du ikke trenger dette. Ofte hører vi «jeg har bare litt personlige filer på maskinen, ikke noe viktig». Men dette endrer seg ofte fort når PCen har fått kryptovirus og alle dokumenter og bilder er borte. Og mangler man en god backup så har man mistet alt. Med mindre man har en backup. Men det er ikke bare tap av data som er problematisk. Et virus på maskinen kan gi utenforstående tilgang til forretningskritiske data. Selv om du som sitter foran PCen tenker at jeg og mine data ikke er viktige, så kan din PC være inngangsporten til noe viktigere.

Oppsummering:
Hvis du passer på passordene dine, ser til at maskinen er oppdatert og til sist har backup så er det i alle fall mindre sjanse for at du mister data eller at andre får tilgang til disse.

Det finnes mange flere ting du kan gjøre for å holde bedriften og maskinen din sikker. Du kan lese mer om dette her: https://sikkert.no/

Fant du det du letet etter?